Как да избера усилвател?

Как да избера усилвател?

Естествено ако взимате под наем усилвател и колони от нас, то наш специалист ще Ви предостави техниката, която Ви е необходима за вашето събитие.

Ако трябва сами да избирате усилвател за колоните , които сте избрали, то има две правила, които трябва да следвате винаги когато избирате усилвател за вашите колони.

1.Усилвателят трябва да е с между 20 и 50 % по-мощен от колоните Ви. Това е така, защото работата на колоните е да свирят, а работата на усилвателя да им достави необходимата мощ.

Пример: Ако максималното, което можете да носите е 50 кг. и ви дадат да носите товар от 50 кг. то Вие ще го занесете но ще залитате докато го носите. Ако можете да носите 75 кг. то Вие ще занесете товара непоклатимо.

Ако усилвателят работи на максимума си, то той ще прави изкривявания в звука. Което никак не е приятно, а вие ще си мислите, че колоните свирят гадно.

След като сте избрали колоните, трябва да видите по спецификация каква е тяхната мощност.

В спецификациите най-често са посочени две величини за мощност:

  • Реална мощност (RMS, Program и Continuous са 3 еднакви неща)
  • Пикова мощност (Peak power)

На вас Ви трябва да гледате реалната мощност. Да кажем, че за вашите колони тя е 500 Вата, то тогава вашият усилвател трябва да е меджу 600 и 750 вата. Тази стойност я получаваме, като към реалната мощност на колоните добавим по-горе посочения процент. По този начин усилвателят ще работи спокоино и ще осигурава 500 Вата мощност за колоните, без да изкривява звука.

На пиковата мощност не трябва да и обръщате внимание. Всъщност много често при по-нисък клас колони спецификациите са така написани или показани на кутията, че може да се заблудите, че тяхната пикова мощност е тяхната реална. ВНИМАВАЙТЕ МНОГО! Това е така направено, защото като видите колона която е 1000 Вата да се продава за 300 лв. си мислите, че сте намерили най-яката оферта. Всъщност това никак не е така! Най-често нейната реална мощност е около 250 Вата и ако се опитате да и подадете мощност от 1000 Вата то най-вероятно ще я изгорите.

Никога не избирайте усилвател, които е по-слаб от колоните Ви. Избирайки такъв усилвател Вие рискувате да го изгорите, когато решите да го натоварите до неговия максимум.

2.Усилвателят трябва да е съобразен със съпротивлението на колоните.

Ако вашите колони са със съпротивление от 8 ома то и усилвателят Ви трябва да може да работи на 8 ома. Повечето усилватели работят с товар от 4 и 8 ома, а по-добрите от 2 до 8 ома.

Трябва да сте изключително внимателни да не пуснете колони с по-ниско съпротивление от  това, с което може да работи усилвателят Ви. Тази грешка много често се среща в случаите, когато хората решат да си сържат 2-те колони на един канал на усилвателя. Когато свържете успоредно 2 колони със съпротивление 4 ома, то тяхното общо съпротивление става 2 ома и ако вашият усилвател може да работи на 4 и 8 ома, то най-вероятно ще го изгорите. Това може да не стане веднага а след като системата поработи известно време, загрее и накрая изгори. Не веднъж са ме викали с такъв проблем и казват: Свързахме го и то си свиреше идеално и изведнъж спря ….

 

Разбира се има и други неща , за които трябва да гледате при избора на усилвател. Като вида и броя на защитите, тегло, шум, цена и т.н. Трябва да знаете, че ако цената на някой усилвател е доста по-ниска от тази на друг с подобни параметри то най-вероятно трябва да има някаква уловка.

Не се колебайте да ни питате за всичко свързано с аудио техника 🙂

Comments are closed.